18 Haziran 2014 Çarşamba

Nane Nasıl Kurutulur



Geçtiğimiz günlerde komşumuz Kadriye Abla elinde bir kucak dolusu nane ile kapımızı çaldı :)
Mis kokulu, tazecik köy nanelerini görünce anladım memleketten geldiğini :)
Annesi Fatma Teyze köyündeki bahçesinden bana göndermiş, tabii bunu duyunca çok sevindim. 
Hacı Fatma Teyze ne zaman köyünden birşeyler getirse sağolsun beni de unutmuyorlar :) ben de çok mutlu oluyorum :)

Naneler bize göre biraz fazlaydı. Eşim taze naneyi bulunca 'hadi biraz yıka da limonla getir, yiyelim' dedi. Birazını öyle yaptık taze taze üzerine limon sıkıp yedik. (Biz öyle severiz)
Baktım yemekle bitecek gibi değil, kalanını da kurutuyum dedim. Yazın Soğuk Çorba, cacık...vs.  yapınca üzerine serperiz diye.


Ben dışarıdan alınan kuru naneleri sevmiyorum, iyi yıkanmadığını ve sapıyla çöpüyle kurutulduğunu düşünüyorum. O nedenle her sene kendim kurutuyorum. 

Memlekete gittiğimizde bazı hanımların naneyi yıkayıp saplarından ayırmadan demetiyle kurutupdaha sonra öğüttüğünü gördüm ama o da benim içime sinmiyor çünkü sap kısımları sert olduğu için yerken insanın ağzına batıyor. O nedenle ben kendi usulümü anlatmak istiyorum :)

Naneleri yaprak yaprak ayırdım. Sap kısmını hiç bırakmadım. Daha sonra bol suda 2 - 3 defa yıkayıp süzdürdüm. Suyu tamamen süzülünce temiz bir bezin üzerine balkona serdim. Balkonun camını sürekli açık tuttum ki hava alarak güzel kurusun diye. Tamamen hepsi kuruyunca mutfak robotundan çektim ama bazen elimde öğütüp, kevgirden geçirdiğim de olur. Sonra cam kavanoza koydum :)

Nane kuruturken önemli olan güneş almaması, güneşte kurutulursa nene kararır. Yeşil naneleriniz olmasını istiyorsanız gölgede ama açık havada ya da hava alan balkon türü yerlerde kurutmalısınız.

Afiyet Olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))